X

    Κλειστε ραντεβου

    ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

    Μια βασική θεραπεία κατά του καρκίνου

    Ο στόχος της θεραπείας με ακτινοβολία (ακτινοθεραπεία) είναι η εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων χωρίς όμως να καταστρέψουμε τους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς.

    Νέες εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε ακόμη πιο αποτελεσματικές μορφές της θεραπείας με ακτινοβολία, οι οποίες ελαχιστοποιούν τις παρενέργειες, ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιούν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Αυτές είναι η τρισδιάστατη σύμμορφη ακτινοθεραπεία (3D-CRT), η μεταβαλλόμενη ως προς την ένταση θεραπεία ακτινοβολίας (IMRT), και η θεραπεία με δέσμες πρωτονίων.

    Ανεπιθύμητες
    ενέργειες

    Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορούν να παρουσιαστούν, έστω και σε μικρότερο βαθμό, ακόμα και με την πιο εξελιγμένη μορφή ακτινοθεραπείας. Οι παρενέργειες παρουσιάζονται καθώς στην περιοχή που στοχεύεται και πρέπει να θεραπευτεί, η ακτινοβολία επηρεάζει και τα γύρω από τον όγκο φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού και όχι μόνο τα καρκινικά.

    Πολλές από τις ανεπιθύμητες ενέργειες της ακτινοθεραπείας προλαμβάνονται ή ελέγχονται με φαρμακευτική αγωγή, με τη σωστή διατροφή, και την άσκηση, ενώ σχεδόν πάντοτε υποχωρούν σταδιακά και εξαφανίζονται μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

    Η ακτινοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση (συμπληρωματική ακτινοθεραπεία), ως μόνη θεραπεία (δηλαδή χωρίς τη χημειοθεραπεία), δεν φαίνεται να προσφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου.

    Αντιθέτως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παρηγορητική αγωγή (με στόχο δηλαδή την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων όπως αιμορραγία ή απόφραξη του αυλού του στομάχου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής) σε ασθενείς που δεν είναι σε θέση να χειρουργηθούν λόγω της μεγάλης έκτασης της νόσου (τοπική ή μεταστατική).

    Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν δείξει σημαντικό όφελος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου με τη συμπληρωματική χημειοακτινοθεραπεία (δηλαδή μετά την χειρουργική επέμβαση, τη χορήγηση χημειοθεραπείας ακολουθούμενη από ταυτόχρονη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία και στη συνέχεια και πάλι χημειοθεραπεία).

    Πως και
    πότε χορηγείται

    Χημειοακτινοθεραπεία __________

    Ενδείξεις για συμπληρωματική χημειοακτινοθεραπεία έχουν οι:

    • Ασθενείς πού δεν έλαβαν προεγχειρητική χημειοθεραπεία και με όγκο Τ3, Τ4 ή/και θετικούς λεμφαδένες καθώς και σε επιλεγμένους ασθενείς (δηλαδή υψηλού κινδύνου, με υψηλό βαθμό κακοήθειας όγκο και λεμφαγγειακή ή περινευρική διήθηση στην ιστολογική εξέταση και ηλικία μικρότερη των 50 ετών) με Τ2Ν0 νόσο
    • Ασθενείς που έλαβαν προεγχειρητική χημειοθεραπεία αλλά κατά τη χειρουργική εξαίρεση δεν αφαιρέθηκε ολόκληρος ο όγκος
    • Ασθενείς που για λόγους συνοσηρότητας (παρουσίας άλλων παθήσεων) δεν είναι σε θέση να χειρουργηθούν

    Dots Bottom