X

    Κλειστε ραντεβου

    ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    ΚΗΛΕΣ

    Κήλες

    Τι είναι οι κήλες και που οφείλονται

    Με τον όρο κήλες περιγράφεται κάθε πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου, ή συνηθέστερα μέρος αυτού, εκτός της συνήθους ανατομικής θέσεως του, μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου.

    Η προβολή γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, που στην αρχή εύκολα ανατάσσεται. Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται μιλάμε για περιεσφιγμένη κήλη και απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, λόγω της επικείμενης ισχαιμίας και νέκρωσης του εντέρου.

    Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση το πολύ μέσα σε έξι ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί αφαίρεση τμήματος του εντέρου (που θα έχει νεκρωθεί) ή να υποστεί περιτονίτιδα με αποτέλεσμα να απειληθεί σοβαρά η ζωή του.

    Διάφοροι παράγοντες και καταστάσεις, μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, ευνοούν τη δημιουργία της κήλης. Οι πιο σημαντικοί είναι:

    • Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές συμβαίνει κατά τη γέννηση).
    • Η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης-αποδόμησης του κολλαγόνου (εξαιτίας προχωρημένης ηλικίας, υποσιτισμού ή κακής διατροφής).
    • Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, βαριά χειρωνακτική εργασία).
    • Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές (λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχώματα κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή).

    ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΚΗΛΗΣ ____

    Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή είναι η περίσφιξη, η οποία συμβαίνει όταν το μυϊκό άνοιγμα εγκλωβίσει και στραγγαλίσει το σπλάχνο που προβάλλεται, με επακόλουθη απόφραξη αυτού. Αυτό οδηγεί σε αποφρακτικό ειλεό, με συμπτωματολογία εμετούς, μεγάλο κοιλιακό πόνο και διάταση κοιλίας. Η επιπλοκή αυτή αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε λίγες ώρες σε παράλληλη ισχαιμία του οργάνου με νέκρωση του, και με επακόλουθο κίνδυνο της ζωής του ασθενούς.

    ΤΑ ΕΙΔΗ (ΚΗΛΕΣ) ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ____

    • Κήλες της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη)
    • Ομφαλοκήλες
    • Επιγαστρικές κήλες
    • Μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες

    Dots Bottom