Τι είναι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
Όταν τρώμε, η τροφή ταξιδεύει από το στόμα στο στομάχι μέσω ενός σωλήνα, ο οποίος ονομάζεται οισοφάγος. Στο χαμηλότερο τμήμα του οισοφάγου υπάρχει ένας μικρός μυώδης δακτύλιος, ο οποίος ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας και ενεργεί ως μία μονόδρομη βαλβίδα που επιτρέπει στην τροφή να περνά μέσα στο στομάχι. Φυσιολογικά, ο σφιγκτήρας κλείνει αμέσως μετά την κατάποση, για να αποτρέψει την παλινδρόμηση των υγρών του στομαχιού, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα οξέων.
Η Παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν ο σφιγκτήρας δεν λειτουργεί σωστά και επιτρέπει στα οξέα να κυλήσουν προς τα πίσω και να “κάψουν” το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, προκαλώντας “καούρες” και -σε βάθος χρόνου – σοβαρές βλάβες.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει
Τα συμπτώματα της Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες
Τα συμπτώματα από την ίδια την Παλινδρόμηση:
- Καούρα
- Ρέψιμο (ερυγές)
- Φούσκωμα και τυμπανισμός
- Ναυτία και τάση έμετου
- Σιελόρροια
- Δυσοσμία στόματος
Τα συμπτώματα από τις βλάβες της Παλινδρόμησης:
- Ταχυκαρδία
- Ευπάθεια σε βρογχίτιδες
- Πρωινός βήχας
- Άσθμα
- Οπισθοστερνικό άλγος (σαν καρδιακός πόνος)
- Αίσθηση «ξένου σώματος»
- Βράγχος φωνής
- Δυσκολία κατάποσης
Τα αίτια της Παλινδρόμησης
- Διαφραγματοκήλη: 70% των ασθενών
- Χαλαρό στόμιο: 20% των ασθενών
- Κακές συνήθειες ζωής (παχυσαρκία-αλκοόλ): 10% των ασθενών
Στάδια θεραπείας της Παλινδρόμησης
Η αντιμετώπιση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης είναι σε τρία στάδια:1ο στάδιο: Αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής: απώλεια βάρους, μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ.
2ο στάδιο: Φαρμακευτική αγωγή με τη λήψη αντιόξινων που εξουδετερώνει τα οξέα του στομαχιού. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν παρ’ όλα αυτά, απαιτείται χειρουργείο.
3ο στάδιο: Χειρουργική αντιμετώπιση.
Ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στη συντηρητική ή στη φαρμακευτική αγωγή ή χρειάζονται συνεχώς φάρμακα θα πρέπει απαραίτητα να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, και πιο συγκεκριμένα στη Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Nissen.
ν