ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΖΟΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Οι όζοι είναι μικρά και σκληρά εξογκώματα που σχηματίζονται πάνω στον θυρεοειδή και οφείλονται σε τοπική υπερπλασία του αδένα με ίνωση ή κύστη ή καλοήθη όγκο αλλά και κάποιες φορές με κακοήθεια. Όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να κάνει όζους θυρεοειδή αν και οι περισσότεροι είναι ακίνδυνοι και δεν προκαλούν συμπτώματα. Οι όζοι είναι περισσότερο πιθανό να εμφανιστούν στις γυναίκες όμως στους άνδρες εμφανίζονται πιο συχνά σε κακοήθεις.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑΣ

  • Η γρήγορη αύξηση του μεγέθους του όζου.
  • Ηλικιακή ομάδα 20 και άνω των 65
  • Το ανδρικό φύλο
  • Πόνος στο λαιμό και βραχνάδα
  • Οικογενειακό ιστορικό ( σύνδρομο Gardner)

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΖΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Οι περιπτώσεις στις οποίες ο ασθενής θα πρέπει να χειρουργείται είναι οι ακόλουθες:

Μεγάλη βρογχοκήλη που δεν υπακούει σε φαρμακευτική αγωγή:

  • Τοξική διάχυτη βρογχοκήλη (Νόσος Graves) : Η Νόσος Graves είναι μια μορφή υπερθυρεοειδισμού αυτοανόσου αιτιολογίας. Η νόσος οφείλεται στην ύπαρξη αντισωμάτων που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός εναντίον του θυρεοειδή. Mε τη σειρά τους, αυτά διεγείρουν τον υποδοχέα της TSH και θέτουν το θυρεοειδή σε κατάσταση συνεχούς υπερλειτουργίας. Αποτέλεσμα είναι να υπερπαράγονται θυρεοειδικές ορμόνες. Το υψηλό επίπεδο των ορμονών αυτών στον οργανισμό επηρεάζει τους ιστούς και μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, ευερεθιστότητα, δυσανεξία στη ζέστη αλλά και απώλεια βάρους.
  • Πολυοζώδης βρογχοκήλη: Το 95 % των πολυοζωδών βρογχοκηλών είναι καλοήθεις αδενωματώδεις υπερπλασίες του αδένα και επομένως η αντιμετώπισή τους απαιτεί απλή παρακολούθηση. Όμως σε ένα ποσοστό 5% μπορεί να εμφανιστεί ένα νεόπλασμα του θυρεοειδή. Η διάγνωση ενός καρκίνου σε έδαφος μίας πολυοζώδους βρογχοκήλης δεν είναι εύκολη. Γι αυτό όλοι οι ασθενείς με κατ αρχήν καλοήθη αδενωματώδη υπερπλασία πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά.
  • Ανάπτυξη όζων που αναπτύσσονται παρά την αγωγή και η FNA είναι ύποπτη ή θετική για κακοήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής μετά την επέμβαση συνεχίζει φυσιολογικά τη ζωή του λαμβάνοντας καθημερινά μία ταμπλέτα με την ορμόνη που χρειάζεται.

Θερμός Τοξικό Αδένωμα Χειρουργείο
Καλοήθης όζος Θερμός Ενεργός FNA & Παρακολούθηση
Ψυχρός Όχι Ενεργός (15% CA) Χειρουργείο