Τι είναι η χολολιθίαση και τι συμπτώματα παρουσιάζει

Στη δεξιά πλευρά της άνω κοιλίας υπάρχει η χοληδόχος κύστη. Ο σκοπός που επιτελεί το όργανο αυτό είναι να συγκεντρώνει τη χολή που παράγει το ήπαρ μετά το φαγητό και βοηθάει στην πέψη.

Η χοληστερόλη και τα χολικά άλατα που σχηματίζονται στην χοληδόχο κύστη είναι οι αιτίες που δημιουργούν τους χολόλιθους. Πρόκειται για μικρές “πέτρες” που εμποδίζουν τη χολή να βγει από την χοληδόχο κύστη με αποτέλεσμα η τελευταία να διογκώνεται.

Αυτό προκαλεί οξείς πόνος στην περιοχή της κοιλιάς, δυσπεψία, εμετούς, πυρετό και σε ακραίες περιπτώσεις ίκτερο.

Πως αντιμετωπίζεται

Η χολολιθίαση πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά με αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως, καθώς η φαρμακευτική αγωγή έχει περιορισμένα και προσωρινά αποτελέσματα.

Η  αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως γίνεται λαπαροσκοπικά.

Ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία και στη συνέχεια ο χειρουργός εισάγει στην κοιλιά του ασθενούς, δια μέσου του ομφαλού, ένα λεπτό σωλήνα. Μέσα από το σωλήνα αυτό θα περάσει το λαπαροσκόπιο, ένα μικρό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με ειδική κάμερα, που δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να παρακολουθεί τα εσωτερικά όργανα, μεγενθυμένα, σε μία οθόνη τηλεόρασης.

Δια μέσου άλλων μικρών σωλήνων που εισάγονται επίσης, ο χειρουργός αφού αφαιρέσει απαλά τη χοληδόχο κύστη, κλείνει τις μικρές τομές με ένα ή δύο ράμματα.

Σε περίπτωση που ο χειρουργός, με μια ειδική ακτινογραφία, ανακαλύψει πέτρες στον χοληδόχο πόρο, επιλέγει αν θα τις αφαιρέσει λαπαροσκοπικά ή αν θα προχωρήσει αργότερα σε μία δεύτερη, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία (ERCP).

Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών υπάρχει το ενδεχόμενο να προχωρήσει επιτόπου σε ανοικτή επέμβαση, κυρίως στις περιπτώσεις όπου εμφανιστεί αιμορραγία στη διάρκεια του χειρουργείου ή υπάρχει βλάβη στον ιστό λόγω προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μία συνηθισμένη επέμβαση και ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του συνήθως μέσα σε 1-2 ημέρες. Ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα της επέμβασης.