Τι είναι το Περιεδρικό Απόστημα

Το Περιεδρικό Απόστημα ανήκει στις μολύνσεις εκείνες του πρωκτού που βασανίζουν πολύ τους ασθενείς. Σύμφωνα με την κρυπτοαδενική θεωρία, τα αποστήματα συχνά αναπτύσσονται εξαιτίας φλεγμονής στις εντερικές κρύπτες. Μπορεί να είναι Περιπρωκτικό, Μεσοσφιγκτηριακό ή Ισχιοορθικό ανάλογα με το χώρο του σώματος που καταλαμβάνει. Πιο συγκεκριμένα, το Περιεδρικό Απόστημα στην ουσία είναι μια οξεία ορθοπρωκτική λοίμωξη που οφείλεται σε φλεγμονή της περιπρωκτικής περιοχής. Είναι δηλαδή μια κοιλότητα γεμάτη με πύον που εξελίσσεται σε Συρίγγιο Πρωκτού.

Άλλες αιτίες δημιουργίας Περιεδρικού Αποστήματος

 • Φλεγμονή ή λοίμωξη του εντέρου
 • Εξασθένηση του οργανισμού
 • Διευρυμένα θηλώματα
 • Πρωκτικά κονδυλώματα στην οδοντωτή γραμμή

Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ιδρωταδενίτιδα, στη νόσο Crohn ή σε τραυματισμό.

Κατηγοριοποίηση του Περιεδρικού Αποστήματος

 1. Περιπρωκτικό Απόστημα: Τις περισσότερες φορές δεν συναντάται δυσκολία στη διάγνωσή του, καθώς  εκδηλώνεται ως μία επιφανειακή και επώδυνη διόγκωση γύρω από τη περιοχή του πρωκτού, συνοδευόμενη (κάποιες φορές) από σηπτικά φαινόμενα. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της κένωσης  και όταν ο ασθενής είναι σε καθιστική θέση.
 2. Μεσοσφιγκτηριακό Απόστημα: Το Μεσοσφιγκτηριακό Απόστημα μπορεί να περιορίζεται στο πρωτοπαθές σημείο της προέλευσής του. Τις περισσότερες φορές ενδέχεται να μη παρουσιάζει συμπτώματα ή να οδηγεί σε έντονο πόνο κατά τη κένωση.
 3. Ισχιοορθικό Απόστημα: Σε αυτή τη περίπτωση, η οριζόντια επέκταση της λοίμωξης μπορεί να κινηθεί κατά μήκος του έσω σφιγκτήρα μέσα ή έξω στον πρωκτικό αυλό με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα ισχιοορθικό απόστημα. Η λοίμωξη αυτή, μπορεί να επεκταθεί περιφερικά από τη μία πλευρά του μεσοσφιγκτηριακού χώρου στην άλλη, δημιουργώντας το πεταλοειδές απόστημα.

Περιεδρικό Απόστημα & Συμπτώματα

 • Εμφανίζεται ξαφνικά, χωρίς απαραίτητα την ύπαρξη κάποιου παθολογικού αιτίου
 • Προκαλεί πόνο γύρω από τη περιοχή του πρωκτού
 • Παρουσιάζει αρκετά υψηλό Πυρετό
 • Συλλογή πύου γύρω από τον πρωκτό
 • Διόγκωση κοντά στον πρωκτικό δακτύλιο

Περιεδρικό Απόστημα & θεραπεία

Η μόνη θεραπεία της πάθησης αυτής είναι χειρουργική καθώς απαλλάσσει πλήρως τον ασθενή από τον πόνο και ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται άμεσα, καθώς το απόστημα μπορεί να υποτροπιάσει. Σε αυτή τη περίπτωση, το Περιεδρικό Απόστημα οδηγεί στο “τρόμο” των παθήσεων του πρωκτού, το Περιεδρικό Συρίγγιο. Με τη μέθοδο του LASER Elite και τη χρήση τοπικής αναισθησίας, ο ασθενής μέσα σε 15 μόλις λεπτά έχει αντιμετωπίσει το Περιεδρικό Απόστημα και μπορεί ξανά να γυρίσει στις καθημερινές του ασχολίες.

Μετά από την επέμβαση οι ασθενείς μας είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι. Η κλινική τους εικόνα είναι εξαιρετική καθώς είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία τους προσφέρει τεράστια ανακούφιση.