Τι είναι η Ομφαλοκήλη και τι μπορεί να προκαλέσει

Η ομφαλοκήλη δεν είναι παρά μια μορφή κήλης στην περιοχή του ομφαλού. Συνήθως εμφανίζεται στα νεογνά λόγω κακής σύγκλεισης του ομφαλού. Μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί και σε ενήλικες, κυρίως σε γυναίκες, μετά από τοκετό ή σε άντρες μετά από άρση βάρους. Σε κάθε περίπτωση, η ομφαλοκήλη σημαίνει διάνοιξη του ομφαλού με αποτέλεσμα να προβάλουν προς τα έξω όργανα της κοιλιάς όπως το επίπλουν, το λεπτό και το παχύ έντερο.

Η ομφαλοκήλη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε περίσφιξη, μια εξαιρετικά σοβαρή επιπλοκή που προκαλεί πόνο, πρήξιμό και μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του σπλάχνου που περισφίγγεται, λόγω της ελλιπούς αιμάτωσής του.

Πως αντιμετωπίζεται η Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Στην περίπτωση μάλιστα που το μέγεθός της είναι μικρό πρόκειται για μια εύκολη επέμβαση, κατά την οποία απλώς ράβεται, μέσω μιας μικρής τομής, το άνοιγμα.

Όταν η ομφαλοκήλη είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ενός ειδικού πλέγματος που αποτρέπει το ενδεχόμενο της υποτροπής. Οι εξελίξεις στον τομέα της πλαστικής ομφαλοκήλης με πλέγμα επιτρέπουν στο χειρουργό να επέμβει λαπαροσκοπικά. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι τομές και ο μετεγχειρητικός πόνος και το τραύμα δεν παρουσιάζει φλεγμονές και λοιμώξεις με αποτέλεσμα τη γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς