Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροϊδικό δίκτυο, απλώς κανείς δεν τις παρατηρεί μέχρι να παρουσιάσουν πρόβλημα. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα φλεβών στην περιοχή του πρωκτού, οι οποίες κατά τη διάρκεια της αφόδευσης διογκώνονται. Όταν σε κάποιες περιπτώσεις διογκωθούν περισσότερο από το φυσιολογικό και προβάλλουν από τον πρωκτικό δακτύλιο, τότε προκαλούν τοπικό ερεθισμό, πόνο, φαγούρα και αιμορραγία. Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να παρουσιάσει ο καθένας, κυρίως όμως οι έγκυες γυναίκες και άτομα που σηκώνουν συχνά βάρη ή κάνουν καθιστική ζωή.

Ποια είναι τα είδη αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι εξωτερικές ή εσωτερικές.

Εξωτερικές αιμορροΐδες: Πρόκειται για μικρά εξογκώματα στην περιοχή του πρωκτού. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούν πόνο, εκτός αν αιμορραγήσουν ή θρομβόσουν, οπότε και γίνονται μπλε και προκαλούν έντονο πόνο.

Εσωτερικές αιμορροΐδες: Στις περισσότερες περιπτώσεις προβάλλουν από τον πρωκτό μετά από έντονη προσπάθεια και προκαλούν έντονο πόνο, ενώ μπορεί να συνοδεύονται από βλεννοαιματηρές κενώσεις. Ανάλογα με το μέγεθός και τη διάρκεια εμφάνισής τους κατατάσσονται σε πρώτου, δευτέρου, τρίτου και τετάρτου βαθμού.

Πρώτου βαθμού: Δεν προβάλλουν από τον πρωκτό αλλά μπορεί να αιμορραγήσουν.

Δευτέρου βαθμού: Προβάλλουν μόνο κατά την κένωση και μετά το τέλος της επανέρχονται.

Τρίτου βαθμού: Επανέρχονται μόνο με τη βοήθεια του ασθενή.

Τετάρτου βαθμού: Παραμένουν μόνιμα έξω από τον πρωκτό

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο όρος αιμορροϊδες χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
 • Αιμορραγία
 • Έκκριση βλέννης
 • Τοπικός ερεθισμός
 • Κνησμός
 • Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
 • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Ποια είναι τα κυριότερα αίτια

Τα κυριότερα αίτια που προκαλούν τις αιμορροϊδες είναι:

 • Υπερτονικός σφιγκτήρας
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Κληρονομική προδιάθεση
 • Εγκυμοσύνη
 • Άρση βάρους
 • Έντονος – χρόνιος βήχας

Πως αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με συντηρητική αγωγή είτε επεμβατικά.

Συντηρητική αγωγή: Η συντηρητική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής θα πρέπει να εμπλουτίσει τη διατροφή του σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες αλλά και να πίνει πολύ νερό αλλά. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να ρυθμίσει τις κενώσεις του. Σημαντική επίσης είναι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η τήρηση της καλής υγιεινής της πρωκτικής χώρας. Τέλος, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποια φάρμακα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και σε περίπτωση φλεγμονής αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή τοπικές αλοιφές.

Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη όταν οι αιμορροΐδες είναι συμπτωματικές, αιμορραγούν, έχουν θρόμβωση ή προκαλούν έντονους πόνους.

Μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν η Αιμορροϊδεκτομή κατά Logo, όπου οι αιμορροϊδες δεν αφαιρούνται, αλλά με τη βοήθεια ενός ειδικού κυκλικού συρραπτικού μηχανήματος διακόπτεται η αιμάτωσή τους και έλκονται προς τα πάνω.

Η παραπάνω θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες και πλέον αποτελεσματικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας. Άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούνταν είναι η αιμορροϊδεκτομή με R-F, U/S και η τεχνική κατά HAL.

Η σύγχρονη λύση: Οριστική ανώδυνη αντιμετώπιση με laser ELITE σε 10’

Η αναίμακτη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων σε 15’ είναι γεγονός!!!

Με το neoV Laser, The world’s smallest high power laser

Γυρίζουμε νέα σελίδα στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.

Η αιμορροϊδοπλαστική με το laser ELITE (Expert Laser Intrahemorrhoidal Therapy) παρέχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, όπου η ενέργεια του laser προκαλεί υποβλεννογόνια απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών και άμεση συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού, ενώ ο βλεννογόνος και ο σφικτήρας μένουν ανέπαφοι. Η αιμορροϊδοπλαστική ELITE επιτυγχάνει άμεση επίσχεση της αιμορραγίας, μείωση του όγκου των αιμορροϊδικών όζων και υποχώρηση των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Προοδευτικά οι όζοι συρρικνώνονται εντελώς και ένας νέος συνδετικός ιστός αναπτύσσεται διατηρώντας λειτουργικά τα αιμορροϊδικά «μαξιλάρια». Ο βλεννογόνος προσκολλάται στα υποκείμενα στρώματα αποφεύγοντας ενδεχόμενη υποτροπή και νέα βλεννογονική πρόπτωση.

Χωρίς χρήση ξένων υλικών ή ραμμάτων.

Χωρίς τον φόβο πιθανών επιπλοκών, όπως αιμορραγίες, θρομβώσεις, αποστήματα και συρίγγια, τα οποία παρατηρούνταν στις παλαιότερες παραδοσιακές τεχνικές.

Χωρίς Γενική Αναισθησία.

Χωρίς μετεγχειρητικό πόνο.

Με άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Με εξαιρετική κλινική εικόνα του ασθενούς.

Ακόμα και με νοσηλεία μιας ημέρας (one day clinic).