Η κορυφαία επέμβαση Βαριατρικής & Μεταβολικής Χειρουργικής

Έχοντας διανύσει μια μακρά πορεία εφαρμογής και αξιολόγησης αποτελεσμάτων και πολλές χιλιάδες επεμβάσεις παγκοσμίως,  η Λαπαροσκοπική Κάθετη Γαστρεκτομή ή αλλιώς Sleeve κατέχει πρωταρχική θέση στην γκάμα των επεμβάσεων βαριατρικής χειρουργικής. Σύμφωνα μάλιστα με τον παγκόσμιο Απολογισμό 2018 της IFSO (International Federation for the Surgery of Obesity & Metabolic Disorders), με δεδομένα από 51 χώρες, σε 5 ηπείρους, επί συνόλου 394.431 βαριατρικών επεμβάσεων, την περίοδο 2009-2018, οι 128.417 ήταν sleeve (ποσοστό 33%).

Η  Λαπαροσκοπική Κάθετη Γαστρεκτομή εφαρμόστηκε αρχικά το 1993 από τον Dr Jamieson στην Αυστραλία (Obesity Surgery 1993), ενώ το 2001 ο Dr Gagner στη Νέα Υόρκη τελειοποίησε τη μέθοδο στη μορφή που την εφαρμόζουμε σήμερα.

Πρόκειται για μία περιοριστική επέμβαση παχυσαρκίας. Με τη βοήθεια λαπαροσκοπικών εργαλείων απομακρύνεται το 80% του στομάχου, που αποτελεί και το ξεχειλωμένο μέρος του,  ενώ το τμήμα του στομάχου που απομένει έχει χωρητικότητα 150 – 300ml. Αυτό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση ενός τμήματος του στομάχου, του μείζονος τόξου,  μετατρέποντας  έτσι το στομάχι σε έναν λεπτό σωλήνα σαν «μανίκι» (sleeve). Με την επέμβαση δεν διαταράσσεται η φυσιολογική δίοδος της τροφής και δεν δημιουργείται δυσαπορρόφηση θρεπτικών στοιχείων.

Η επέμβαση διαρκεί 1 με 1 ½ ώρα στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού και χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια του ασθενούς. Απαιτεί νοσηλεία για τουλάχιστον 4 ημέρες και διατροφή για 20 μέρες μόνο με υγρά.

Γιατί λέγεται Νέο Γαστρικό Μανίκι ή New Sleeve

Η ομάδα της Γκιούρδας Χειρουργική εφαρμόζει την διεθνώς αναγνωρισμένη χειρουργική τεχνική, χρησιμοποιώντας ωστόσο αποκλειστικά εργαλεία και υλικά υψηλής τεχνολογίας κορυφαίων ιατρικών εταιρειών. Έτσι, το Νέο Γαστρικό Μανίκι / New Sleeve (Λαπαροσκοπική Κάθετη Γαστροπλαστική) πραγματοποιείται στην αιχμή της τεχνολογίας με απόλυτη ασφάλεια για τον ασθενή.

Η χρήση υψηλής τεχνολογίας παρέχει πολλά και σημαντικά οφέλη για τον ασθενή:

 • Χειρουργικά εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας(Εργαλείο υπερήχων με τεχνολογία αυτόματης προσαρμοζόμενης ενέργειας) που δουλεύουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Συνεπώς, ελαχιστοποιείται το θερμικό έγκαυμα χωρίς τον παράπλευρο τραυματισμό των παρακείμενων ιστών. Επιπλέον το θερμικό έγκαυμα σχετίζεται άμεσα με τον μετεγχειρητικό πόνο. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας βοηθάει να ελαχιστοποιήσουμε ή ακόμη και να εκμηδενίσουμε τις αιμορραγίες.
 • Ηλεκτρικοί κοπτορράπτες αντί για χειροκίνητους, μια επαναστατική τεχνολογία που έβγαλε βαρύ φορτίο από τους ώμους του χειρουργού και σχεδόν εκμηδένισε τον μεγάλο κίνδυνο που υπήρχε πάντα στο Sleeve, την διαφυγή. Παρέχουν έως και 7 φορές μεγαλύτερη σταθερότητα πάνω στον ιστό σε σχέση με συμβατικά εργαλεία. Με αυτό τον τρόπο εγκλωβίζουμε τον βλεννογόνο μέσα στη γραμμή συρραφής και περιορίζουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηριδίων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διαφυγή.Αφετέρου, προσφέρουν αυτοματισμούς μηχανικής ασφαλείας και απόλυτο έλεγχο καθ΄όλη τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Πιο συγκεκριμένα, το μηχάνημα απενεργοποιείται, σε περίπτωση τεχνολογικού σφάλματος, παρουσία ξένου σώματος ή οποιαδήποτε άλλη αστοχία κατά τη χρήση. Έτσι εξασφαλίζεται η ομαλή έκβαση της επέμβασης βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

*Σωστός εγκλωβισμός βλεννογόνου(Mucosa) μέσα στη γραμμή συρραφής

*Απουσία βλεννογόνου (Mucosa) μέσα από τη γραμμή συρραφής, όπου ελλοχεύει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων και δημιουργία διαφυγής

 • Αιμοστατικό υλικό κρεμώδους υφής που τοποθετείται κατά μήκος της γραμμής συρραφής και εξασφαλίζει την αποφυγή όλων των αιμορραγιών. Έτσι, ο ασθενής έχει γρηγορότερη ανάρρωση και μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο. Το σημαντικότερο όλων, αποτρέπεται ο κίνδυνος διαφυγής που μπορεί να προκύψει από μικροαιμορραγίες και μπορεί ακόμα να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Οι διαφυγές είναι πολυπαραγοντικές. Επιπλέον ο κίνδυνος διαφυγής συνεχίζει και υφίσταται ακόμη και μερικές ημέρες μετά την επέμβαση (15 περίπου ημέρες), και εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό και από την μετεγχειρητική συμπεριφορά του ασθενή.

Ποια σημαντικά πλεονεκτήματα παρέχει

Η ταχύτητα πτώσης βάρους είναι μεγαλύτερη (15-20%) από τις άλλες βαριατρικές τεχνικές

– Με τη χρήση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας και ηλεκτρικών συρραπτικών παρέχεται μέγιστη ασφάλεια για τον ασθενή

– Μειώνεται εξαιρετικά η χωρητικότητα του στομάχου, χωρίς να αφήνεται κανένα ξένο σώμα στον οργανισμό

– Το τμήμα του στομάχου που αφαιρείται είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της Γκρελίνης (Grehlin), της ορμόνης που προκαλεί έντονη πείνα, λαιμαργία και βουλιμία

– Το τμήμα του στομάχου που αφαιρείται (κάθετη γαστροπλαστική) είναι αυτό που μπορεί να διαταθεί περισσότερο. Το στομάχι που απομένει διατείνεται πολύ λιγότερο στο πέρασμα των ετών, με αποτέλεσμα η επέμβαση να διατηρεί τα πλεονεκτήματά της μετά από χρόνια και η μείωση του βάρους να διατηρείται

– Η λειτουργία του στομάχου δεν επηρεάζεται από την επέμβαση και παραμένει φυσιολογική, χωρίς εμέτους ή περιορισμούς στη διατροφή. Ούτε επηρεάζεται η απορρόφηση σιδήρου, βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Γκρελίνη και γαστρεκτομή Sleeve

Η Γκρελίνη* είναι μια ορμόνη η οποία από έρευνες φαίνεται ότι επηρεάζει το αίσθημα πείνας στον ανθρώπινο οργανισμό. Το μεγαλύτερο μέρος της παράγεται στο στομάχι και πιο συγκεκριμένα στο θόλο του στομάχου.

Με το New Sleeve ο θόλος του στομάχου αφαιρείται, ως αποτέλεσμα μειώνονται τα επίπεδα Γκρελίνης στον οργανισμό και συνακόλουθα το αίσθημα πείνας.

Ένας δεύτερος μηχανισμός που έχει προταθεί ο οποίος φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης είναι λόγω μίας παρακρινικής επίδρασης έπειτα από ενεργοποίηση κυττάρων ανάλογων του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου 1 (GLP-1) τα οποία μπλοκάρουν τα υπόλοιπα κύτταρα της Γκρελίνης.

Για ποιους αποτελεί ιδανική επέμβαση

Το Νέο γαστρικό Μανίκι / New Sleeve ενδείκνυται κυρίως για τις ακόλουθες κατηγορίες ανθρώπων με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

 • Νοσογόνο και υπερνοσογόνο παχυσαρκία (ΔΜΣ>40) που χρειάζεται απώλεια πολλών κιλών με γρήγορο ρυθμό
 • Εξωσπλαχνική παχυσαρκία και αργός μεταβολισμός, που παρατηρείται συχνά σε άτομα που έχουν πλεονάζον βάρος από την παιδική ηλικία
 • Κατοίκους εξωτερικού ή επαγγελματίες που ταξιδεύουν αρκετά λόγω δουλειάς και δεν έχουν τη δυνατότητα τακτικής μετεγχειρητικής παρακολούθησης
 • Τάση για συχνή κατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών, που δεν μπορεί να χαλιναγωγηθεί από τον ασθενή. Το Νέο γαστρικό Μανίκι / New Sleeve αποτελεί μία περιοριστική επέμβαση, που λόγω της αφαίρεσης της Γκρελίνης, έχει μικρή ανοχή στα γλυκά (μέχρι 2 φορές την εβδομάδα)

Γιατί να επιλέξετε τη Γκιούρδας Χειρουργική

 • Διαθέτουμε τεράστια εμπειρία στη βαριατρική χειρουργική
 • Εφαρμόζουμε εκτενή προεγχειρητική προετοιμασία
 • Παρέχουμε πολύ στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση, με εβδομαδιαία κλινική και εργαστηριακή εξέταση
 • Λειτουργούμε 30 πανελλαδικά ιατρεία, όπου ο ασθενής παρακολουθείται μέχρι την απώλεια του 100% του πλεονάζοντος βάρους του.