Μία εξαιρετική επέμβαση υπό προϋποθέσεις

Μια σύγχρονη μέθοδος με εξαιρετκά αποτελέσματα είναι η Λαπαροσκοπική Μερική Κάθετη Γαστρεκτομή ή αλλιώς Sleeve. Αρχικά εφαρμόστηκε το 1993 από τον Dr Jamieson στην Αυστραλία (Obesity Surgery 1993), ενώ το 2001 ο Dr Gagner στη Νέα Υόρκη τελειοποίησε τη μέθοδο στη μορφή που την εφαρμόζουμε σήμερα.

Πρόκειται για μία περιοριστική επέμβαση παχυσαρκίας, όπου με τη βοήθεια λαπαροσκοπικών εργαλείων απομακρύνεται το 80% του στομαχιού, που αποτελεί και το ξεχειλωμένο μέρος του στομαχιού. Έτσι το τμήμα που απομένει έχει χωρητικότητα 150 – 300ml. Αυτό γίνεται με την αφαίρεση ενός τμήματος του στομάχου, του μείζονος τόξου και κάνοντας το στομάχι έναν λεπτό σωλήνα σαν «μανίκι», χωρίς όμως να διαταράσσεται η φυσιολογική δίοδος της τροφής και χωρίς να δημιουργείται δυσαπορρόφηση θρεπτικών στοιχείων. Είναι κατάλληλη για άτομα με BMI > 40, καθώς επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Η επέμβαση διαρκεί 1 με 1 ½ ώρα στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού και χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια του ασθενούς. Απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς για τουλάχιστον 5 ημέρες και διατροφή για 15 μέρες μόνο με υγρά.

Σημαντικά πλεονεκτήματα για την μέτρια, νοσογόνο και υπερνοσογόνο παχυσαρκία

Μειώνεται σημαντικά η χωρητικότητα του στομάχου, χωρίς να αφήνεται κανένα ξένο σώμα στον οργανισμό, οπότε δεν υπάρχουν απώτερες επιπλοκές ούτε δημιουργούνται στενώσεις.

– Το τμήμα του στομάχου που αφαιρείται είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της Γρελίνης (Grehlin), της ορμόνης που προκαλεί έντονη πείνα, λαιμαργία και βουλιμία. Μετά την επέμβαση τα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα μειώνονται δραστικά, με αποτέλεσμα την μείωση της όρεξης και την δραστική μείωση του βάρους.

Το τμήμα του στομάχου που αφαιρείται είναι αυτό που μπορεί να διαταθεί περισσότερο. Το στομάχι που απομένει και το οποίο έχει το σχήμα σωλήνα, διατείνεται πολύ λιγότερο στο πέρασμα των ετών, με αποτέλεσμα η επέμβαση να διατηρεί τα πλεονεκτήματά της μετά από χρόνια και η μείωση του βάρους να διατηρείται. Ο πρώην παχύσαρκος διατηρεί το χαμηλό σωματικό βάρος που κέρδισε χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Η λειτουργία του στομάχου δεν επηρεάζεται από την επέμβαση και παραμένει φυσιολογική, χωρίς εμετούς ή περιορισμούς στη διατροφή. Ούτε επηρεάζεται η απορρόφηση σιδήρου, βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

– Οι σύγχρονες μελέτες αποκαλύπτουν εξαιρετικά ικανοποιημένους ασθενείς μετεγχειρητικά, όπως και στην Πτύχωση 3 στρωμάτων

Η μέθοδος Sleeve είναι μία από τις κορυφαίες επεμβάσεις παχυσαρκίας με την προϋπόθεση ότι απευθυνόμαστε σε ένα απόλυτα πειθαρχημένο ασθενή.

sleeve

Δυνητικές άμεσες και απώτερες επιπλοκές

  • Αιμορραγία λόγω γαστρορραγίας (το πρώτο 24ωρο)
  • Διάτρηση στομάχου «διαφυγή», σε παραβίαση των διατροφικών εντολών (τον 1ο μήνα)
  • Παροδική πτώση της Β12, μεγαλοβλαστική αναιμία, με πιθανές νευρολογικές επιπλοκές, αν δε διαγνωστεί έγκαιρα (εντός 6μήνου).

Το sleeve απαιτεί υψηλή χειρουργική εμπειρία και εξειδίκευση του χειρουργού για την αποφυγή επιπλοκών. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν δεκαπλάσια πιθανότητα επιπλοκών εξαιτίας έλλειψης εμπειρίας του χειρουργού στα πρώτα 30 χειρουργεία Sleeve.

Γιατί να επιλέξετε τη Γκιούρδας Χειρουργική

  • Διαθέτουμε τεράστια εμπειρία στη βαριατρική χειρουργική
  • Εφαρμόζουμε εκτενή προεγχειρητική προετοιμασία
  • Παρέχουμε πολύ στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση, με εβδομαδιαία κλινική και εργαστηριακή εξέταση
  • Λειτουργούμε 17 πανελλαδικά ιατρεία, όπου ο ασθενής παρακολουθείται μέχρι την απώλεια του 100% του πλεονάζοντος βάρους του. Σε αντίθετη περίπτωση, μη παρακολούθησης μετεγχειρητικά, η απώλεια βάρους φτάνει περίπου το 75%