Τι είναι το Γαστρικό Botox

Το Γαστρικό Botox είναι μια αρκετά πρόσφατη πολλά υποσχόμενη τεχνική, που εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία διεθνώς  για την διαχείριση των περιττών κιλών. Είναι μια μη επεμβατική τεχνική, χωρίς πόνο, χωρίς καμία επιπλοκή , οικονομική, και με άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα (την ίδια κιόλας ημέρα).

Το Botox ( βουτουλινική τοξίνη τύπου Α ) έχει εδραιωθεί στον κλάδο της ιατρικής από το 1970 και χρησιμοποιείται από πολλές ειδικότητες (οφθαλμίατρους, γαστρεντερολόγους, ουρολόγους, ορθοπεδικούς, δερματολόγους, ακόμη και γυναικολόγους).

Η ίδια ουσία βρίσκεται και στο Γαστρικό Botox. Η βουτουλινική τοξίνη τύπου Α είναι μια πρωτεΐνη η όποια παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Το 1992 έλαβε έγκριση από το FDA ( Αμερικανικός Οργανισμός Τροφών και Φαρμάκων) και για αισθητικές εφαρμογές στη Δερματολογία και την Πλαστική Χειρουργική και θεωρείται σήμερα παγκοσμίως, πως είναι η δημοφιλέστερη αισθητική τεχνική. Πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από οφθαλμίατρους σε ασθενείς για την καταπολέμηση του στραβισμού.

Το Botox μπορεί και μειώνει τις υπερβολικές συσπάσεις των μυών. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού του χρησιμοποιείται στη θεραπεία και πολλών ασθενειών του πεπτικού συστήματος.

Η χορήγησή του είναι σε ενέσιμη μορφή.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Γαστρικό Botox απευθύνεται σε υπέρβαρα άτομα Δείκτης Μάζας Σώματος από 25 έως και 29,9 (25≤ΔΜΣ≤29,9) ή άτομα με λίγα παραπάνω κιλά τα οποία επιθυμούν να χάσουν έως 7 κιλά και να φτάσουν στο φυσιολογικό τους βάρος. Δεν ενδείκνυται για παχύσαρκα άτομα ΔΜΣ≥30.

Επιπλέον φαίνεται ότι έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί ήδη σε βαριατρική επέμβαση (Sleeve, γαστρική πτύχωση, γαστρικό δακτύλιο, ή γαστρικό by-pass) και μετά από χρόνια έχουν πάρει μερικά κιλά τα οποία θέλουν να χάσου. Γυναίκες που μετά από εγκυμοσύνη έχουν πάρει μερικά κιλά και θέλουν να τα χάσουν ή ακόμη και γυναίκες σε κλιμακτήριο.

Η διαδικασία της έγχυσης

Το γαστρικό Botox γίνεται ενδοσκοπικά (με γαστροσκόπηση), χωρίς χειρουργείο και χωρίς πόνο.

Το γαστρικό Botox πρέπει να γίνεται ΠΑΝΤΑ στο χώρο του χειρουργείου και όχι στο ιατρείο, υπό γενική αναισθησία και με παρουσία γενικού χειρουργού, αναισθησιολόγου και γαστρεντερολόγου. H διαδικασία της έγχυσης του Botox είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Εάν το Γαστρικό Botox γίνει υπό την επήρεια μέθης και όχι γενικής αναισθησίας, υπάρχει κίνδυνος να μην είναι αποτελεσματικό. Αυτό συμβαίνει καθώς κατά την μέθη είναι πιθανό το άτομο να κάνει μικρές κινήσεις οι οποίες όμως επηρεάζουν τη διαδικασία.

Η έγχυση του Botox γίνεται σε συγκεκριμένα γαστρικά νεύρα και μύες του στομάχου. Πολύ σημαντικό επίσης είναι η ποσότητα του Botox που θα χρησιμοποιήσει ο γιατρός να είναι επαρκής. Ο κάθε άνθρωπός χρειάζεται διαφορετική ποσότητα Botox ώστε η τεχνική να είναι αποτελεσματική. Εάν δεν λάβει την σωστή δόση δεν θα χάσει τα περιττά του κιλά.

Τι αποτελέσματα έχει / τι να περιμένεις

Μετά την έγχυση του Botox και μέσα σε μία το πολύ εβδομάδα αρχίζουν να φαίνονται οι επιδράσεις του.

Το Botox δρα ως αναστολέας της ακετυλοχολίνης (νευροδιαβιβαστής) η οποία εκκρίνεται από τις νευρικές απολήξεις των κινητικών νευρώνων, καθυστερώντας έτσι την γαστρική εκκένωση κατά 4 επιπλέον ώρες (παρατείνει το αίσθημα πληρότητας).

Μετά από το Botox παρατηρείται μια αισθητή μείωση της πείνας του ατόμου. Αυτό συμβαίνει γιατί το Botox αναστέλλει την έκκριση της Γκρελίνης. Γκρελίνη είναι μια ορμόνη η οποία εκκρίνεται στο θόλο του στομάχου και επηρεάζει την πείνα. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί μετά από γαστρικό Botox μείωση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνεται από τα άτομα.

Η διάρκεια της επίδρασης του Botox είναι από 4 έως 6 μήνες. Μετά το πέρασμα της επίδρασης του Botox και εφόσον δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να επαναληφθεί.

Γιατί να επιλέξετε τη Γκιούρδας Χειρουργική

  • Ο χειρουργός Βασίλειος Γκιούρδας και η ομάδα του έχουν πολύχρονη εμπειρία στο γαστρεντερολογικό σύστημα. Η άρτια γνώση του γαστρεντερολογικού συστήματος και των μηχανισμών που το διέπουν είναι καθοριστικής σημασίας για να είναι το γαστρικό Botox αποτελεσματικό.
  • Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι κατασκευασμένο στην Αμερική, σε εξειδικευμένα εργαστήρια, τα οποία τηρούν τα υψηλότερα ποιοτικά standards παγκοσμίως. Ουκ ολίγες είναι οι περιπτώσεις που χορηγήθηκε κακής ποιότητας Botox και άνθρωποι είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται.
  • Η έγχυση του Botox γίνεται παρουσία του χειρουργού Βασίλειου Γκιούρδα, αναισθησιολόγου και γαστρεντερολόγου.
  • Προσφέρουμε εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, ειδικά σχεδιασμένο για άτομα τα οποία έχουν κάνει γαστρικό Botox.
  • Μετά από την έγχυση του Botox το άτομο παρακολουθείται συστηματικά για τους επόμενους 4 έως 6 μήνες. Η παρακολούθηση γίνεται για να ελέγχεται η πορεία απώλειας του βάρους και να γίνονται διορθωτικές ενέργειες εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Συμπέρασμα

Το γαστρικό Botox φαίνεται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των παραπανίσιων κιλών και την πρόληψη της παχυσαρκίας. Η αποτελεσματικά του στη μείωση της πείνας έχει αποδειχθεί κλινικά. Επιπλέον μπορεί να δώσει μία ώθηση σε ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί σε βαριατρικές επεμβάσεις και έχουν υποτροπιάσει ή έχει σταματήσει η πρόοδός τους. Τα αποτελέσματά του εμφανίζονται άμεσα και η διάρκεια της δράσης του είναι περίπου στους 4 με 6 μήνες. Η εμπειρία του γιατρού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου (γνώση γαστρεντερολογικού συστήματος).

Πολύ σημαντικό είναι ότι όπως και στις επεμβάσεις παχυσαρκίας συνιστάται αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς ώστε τα αποτελέσματα να είναι μόνιμα.