Τι είναι το Γαστρικό Μπότοξ

Το Γαστρικό Μπότοξ είναι μια αρκετά πρόσφατη πολλά υποσχόμενη τεχνική, που εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία διεθνώς  για την διαχείριση των περιττών κιλών. Είναι μια μη επεμβατική τεχνική, χωρίς πόνο, χωρίς καμία επιπλοκή , οικονομική, και με άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα (την ίδια κιόλας ημέρα).

Το Μπότοξ ( βουτουλινική τοξίνη τύπου Α ) έχει εδραιωθεί στον κλάδο της ιατρικής από το 1970 και χρησιμοποιείται από πολλές ειδικότητες (οφθαλμίατρους, γαστρεντερολόγους, ουρολόγους, ορθοπεδικούς, δερματολόγους, ακόμη και γυναικολόγους).

Η ίδια ουσία βρίσκεται και στο Γαστρικό Μπότοξ. Η βουτουλινική τοξίνη τύπου Α είναι μια πρωτεΐνη η όποια παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Το 1992 έλαβε έγκριση από το FDA ( Αμερικανικός Οργανισμός Τροφών και Φαρμάκων) και για αισθητικές εφαρμογές στη Δερματολογία και την Πλαστική Χειρουργική και θεωρείται σήμερα παγκοσμίως, πως είναι η δημοφιλέστερη αισθητική τεχνική. Πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από οφθαλμίατρους σε ασθενείς για την καταπολέμηση του στραβισμού.

Το Μπότοξ μπορεί και μειώνει τις υπερβολικές συσπάσεις των μυών. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού του χρησιμοποιείται στη θεραπεία και πολλών ασθενειών του πεπτικού συστήματος.

Η χορήγησή του είναι σε ενέσιμη μορφή.

Τι είναι το Γαστρο-Εντερικό Μπότοξ

Το Γαστρο-Εντερικό Μπότοξ  είναι μια τροποποίηση της τεχνικής του Γαστρικού Μπότοξ . Κατά το Γαστρικό Μπότοξ , γίνεται έγχυση σε νεύρα και μύες του στομάχου. Με το Γαστρο-Εντερικό Μπότοξ , εκτός από το στομάχι γίνεται έγχυση και στον Πυλωρό.

Το Γαστρικό & Γαστρο-Εντερικό Μπότοξ απευθύνεται σε:

 • Υπέρβαρα άτομα με Δείκτης Μάζας Σώματος από 25 έως και 29,9 (25≤ΔΜΣ≤29,9) και συνοδά νοσήματα (ΣΔ τύπου 1 & 2, υπέρταση, άπνοια)
 • Άτομα τα οποία επιθυμούν να χάσουν 7-10 κιλά λίπους (Γαστρικό Μπότοξ ) ή έως 15 κιλά λίπους (Γαστρο-Εντερικό Μπότοξ )
 • Επιπλέον φαίνεται ότι έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί ήδη σε βαριατρική επέμβαση (Sleeve, γαστρική πτύχωση, γαστρικό δακτύλιο, ή γαστρικό by-pass) και μετά από χρόνια έχουν πάρει μερικά κιλά τα οποία θέλουν να χάσουν ή ακόμη θέλουν να επιταχύνουν την απώλεια βάρους
 • Σε εργαζομένους οι οποίοι θέλουν να χάσουν λίγα κιλά για επαγγελματικούς λόγους
 • Γυναίκες που μετά από εγκυμοσύνη έχουν πάρει μερικά κιλά και θέλουν να τα χάσουν ή ακόμη και γυναίκες σε κλιμακτήριο
 • Παχύσαρκους ασθενείς ΔΜΣ≥40 οι οποίοι προετοιμάζονται για βαριατρική επέμβαση

Η διαδικασία της έγχυσης

 • Γίνεται ενδοσκοπικά
 • Γίνεται ΠΑΝΤΑ στο χώρο του χειρουργείου με παρουσία έμπειρου  γενικού χειρουργού, αναισθησιολόγου και γαστρεντερολόγου
 • Γίνεται υπό γενική αναισθησία ή χειρουργική μέθη
 • Γίνεται σε συγκεκριμένα γαστρικά νεύρα και μύες του στομάχου και στον πυλωρό
 • Η ποσότητα του Μπότοξ διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο
 • Γίνεται έγχυση μόνο υψηλής ποιότητας Μπότοξ

Τι αποτελέσματα έχει / τι να περιμένεις

Μετά την έγχυση του Μπότοξ και μέσα σε μία το πολύ εβδομάδα αρχίζουν να φαίνονται οι επιδράσεις του.

Το Μπότοξ δρα ως αναστολέας της ακετυλοχολίνης (νευροδιαβιβαστής) η οποία εκκρίνεται από τις νευρικές απολήξεις των κινητικών νευρώνων, καθυστερώντας έτσι την γαστρική εκκένωση κατά 4 επιπλέον ώρες (παρατείνει το αίσθημα πληρότητας).

Μετά από το Μπότοξ παρατηρείται μια αισθητή μείωση της πείνας του ατόμου. Αυτό συμβαίνει γιατί το Μπότοξ αναστέλλει την έκκριση της Γκρελίνης. Γκρελίνη είναι μια ορμόνη η οποία εκκρίνεται στο θόλο του στομάχου και επηρεάζει την πείνα. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί μετά από γαστρικό Μπότοξ μείωση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνεται από τα άτομα.

* Η διάρκεια της επίδρασης του Μπότοξ είναι από 4 έως 6 μήνες. Μετά το πέρασμα της επίδρασης του μπορεί να επαναληφθεί.

Γιατί να επιλέξετε τη Γκιούρδας Χειρουργική

 • Ο χειρουργός Βασίλειος Γκιούρδας και η ομάδα του έχουν πολύχρονη εμπειρία στο γαστρεντερολογικό σύστημα. Η άρτια γνώση του γαστρεντερολογικού συστήματος και των μηχανισμών που το διέπουν είναι καθοριστικής σημασίας για να είναι το γαστρικό Μπότοξ αποτελεσματικό.
 • Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι κατασκευασμένο στην Αμερική, σε εξειδικευμένα εργαστήρια, τα οποία τηρούν τα υψηλότερα ποιοτικά standards παγκοσμίως. Ουκ ολίγες είναι οι περιπτώσεις που χορηγήθηκε κακής ποιότητας Μπότοξ και άνθρωποι είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται.
 • Η έγχυση του Μπότοξ γίνεται παρουσία του χειρουργού Βασίλειου Γκιούρδα, αναισθησιολόγου και γαστρεντερολόγου.
 • Προσφέρουμε εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, ειδικά σχεδιασμένο για άτομα τα οποία έχουν κάνει Μπότοξ .
 • Μετά από την έγχυση του Μπότοξ το άτομο παρακολουθείται συστηματικά για τους επόμενους 4 έως 6 μήνες. Η παρακολούθηση γίνεται για να ελέγχεται η πορεία απώλειας του βάρους και να γίνονται διορθωτικές ενέργειες εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Συμπέρασμα

Το Μπότοξ  φαίνεται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των παραπανίσιων κιλών και την πρόληψη της παχυσαρκίας. Η αποτελεσματικά του στη μείωση της πείνας έχει αποδειχθεί κλινικά. Επιπλέον μπορεί να δώσει μία ώθηση σε ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί σε βαριατρικές επεμβάσεις και έχουν υποτροπιάσει ή έχει σταματήσει η πρόοδός τους. Τα αποτελέσματά του εμφανίζονται άμεσα και η διάρκεια της δράσης του είναι περίπου στους 4 με 6 μήνες. Η εμπειρία του γιατρού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου (γνώση γαστρεντερολογικού συστήματος).

Πολύ σημαντικό είναι ότι όπως και στις επεμβάσεις παχυσαρκίας συνιστάται αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς ώστε τα αποτελέσματα να είναι μόνιμα.

* Μετά το Μπότοξ ο ασθενής έχει ένα «παράθυρο» έως 6 μηνών να βγει από το μεταβολικό σύνδρομο. Διαφορετικά πολύ μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων θα υποτροπιάσει.