Τι είναι το Γαστρικό Μπαλόνι

Είναι ένα ειδικό μπαλόνι από σιλικόνη, το οποίο τοποθετείται στον θόλο του στομάχου με το γαστροσκόπιο, χωρίς χειρουργείο, περιορίζοντας τον όγκο του και προκαλώντας γρήγορη αίσθηση κορεσμού.

Η τοποθέτηση του Γαστρικού Μπαλονιού είναι απλή και ολιγόλεπτη. Τοποθετείται ενδοσκοπικά χωρίς αέρα και στη συνέχεια “φουσκώνεται” με αέρα ή νερό μέσα στο στομάχι. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και αντίστροφη διαδικασία γίνεται και η αφαίρεσή του μετά από 6 μήνες. Συνήθως η επέμβαση δεν απαιτεί ολική νάρκωση, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και ολική αναισθησία.

Για τις πρώτες 3 με 4 ημέρες ο ασθενής έχει συμπτώματα γαστρικής διαταραχής και εμετούς. Στην περίπτωση που το μπαλόνι φουσκώσει με αέρα, τα ενοχλήματα αυτές τις πρώτες ημέρες είναι λιγότερα. Τις επόμενες μέρες ο ασθενής νιώθει αίσθημα πληρότητας και ανορεξία.

Σε ποιους απευθύνεται

Η χρήση του γαστρικού μπαλονιού ενδείκνυται σε ασθενείς με ΔΜΣ 30 – 35 ή σε υπέρβαρους ασθενείς με σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις, όπου η απώλεια βάρους επιβάλλεται γιατί θα ακολουθήσει κάποια άλλη χειρουργική επέμβαση. Ακόμα εφαρμόζεται σε ανθρώπους που θέλουν να χάσουν ευκαιριακά κιλά (των διακοπών, της εγκυμοσύνης ή άλλων καταστάσεων). Η τεχνική αυτή λόγω της απλότητας και του μη επεμβατικού της χαρακτήρα συγκαταλέγεται στις δίαιτες.