Τι είναι ο Γαστρικός Δακτύλιος

Ο ρυθμιζόμενος Γαστρικός Δακτύλιος (laparoscopic adjustable gastric band)  είναι ένας εμφυτεύσιμος ιμάντας, κατασκευασμένος από απολύτως βιοσυμβατό υλικό (καθαρή ιατρική σιλικόνη), ο οποίος τοποθετείται λαπαροσκοπικά στο θόλο του στομάχου. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιείται και από τους χειρουργούς στα ενθέματα στους γυναικείους μαστούς καθώς και από τους οφθαλμιάτρους στους φακούς για καταρράκτη.

Ο δακτύλιος αποτελείται από 3 μέρη:

 • Το δακτύλιο από σιλικόνη, ο οποίος στην εσωτερική πλευρά έχει ένα θάλαμο με υγρό
 • Το «port», το οποίο είναι μία βαλβίδα κατασκευασμένη από τιτάνιο, που τοποθετείται υποδόρια στην κοιλιά και χρησιμοποιείται για τη σωστή ρύθμιση του δακτυλίου
 • Το σωληνάκι σιλικόνης το οποίο συνδέει το δακτύλιο με το «port»

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1986 από το Lubomir Kusmac και τοποθετήθηκε για πρώτη φορά το 1992 λαπαροσκοπικά από το Dr Mitiku Belachew. Από το 2000 και μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί μια θεαματική παγκόσμια αποδοχή της μεθόδου αυτής, με μαζικές τοποθετήσεις σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ανά τον κόσμο. Έχουν γίνει πάνω από 300.000 τοποθετήσεις παγκοσμίως και πάνω από 20.000 στην Ελλάδα.

Πώς λειτουργεί ο Δακτύλιος

Είναι μια περιοριστικού τύπου λαπαροσκοπική επέμβαση απώλειας βάρους, σκοπός της οποίας είναι να μειωθεί η ποσότητα τροφής που καταναλώνει ο ασθενής και να έρθει γρηγορότερα σε κορεσμό.

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος τοποθετείται λαπαροσκοπικά (LAP BAND) στο θόλο του στομάχου του ασθενούς και χωρίζουμε ουσιαστικά το στομάχι σε 2 διαμερίσματα «τσέπες». Ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο. Με αυτή την τεχνική, η τροφή προτού καταλήξει στο μεγαλύτερο πλέον διαμέρισμα πρέπει να περάσει πρώτα από το μικρό διαμέρισμα. Έτσι, καταφέρνουμε να καθυστερήσουμε την διέλευση της τροφής προς το στομάχι και να επιτύχουμε γρηγορότερα τον κορεσμό.

Η Λαπαροσκοπική τοποθέτηση του ρυθμιζόμενου Γαστρικού Δακτυλίου αποτελεί την λιγότερο επεμβατική μέθοδο της χειρουργικής της παχυσαρκίας, όπου επιτυγχάνεται απώλεια βάρους μειώνοντας την χωρητικότητα του στομάχου και περιορίζοντας σημαντικά την ποσότητα της τροφής που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής.

Τοποθέτηση Δακτυλίου

Η τοποθέτηση του ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου γίνεται πλέον λαπαροσκοπικά, με 4 μικρές οπές μερικών χιλιοστών μέσα από τις οποίες περνούν τα λαπαροσκοπικά εργαλεία, το οποίο εξασφαλίζει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και γρήγορη ανάρρωση. Ο δακτύλιος τοποθετείται στο πάνω μέρος του στομάχου, στο θόλο και στερεώνεται εκεί με ειδικές ραφές. Δημιουργεί έτσι ένα γαστρικό διαμέρισμα χωρητικότητας 15-20 κ.εκ που δεν επιτρέπει τη γρήγορη διέλευση του φαγητού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην διατήρηση της αίσθησης του κορεσμού για περισσότερο χρόνο. Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού παχυσαρκίας, ο καθαρός χειρουργικός χρόνος είναι 20‘. Ο ασθενής παραμένει στην κλινική 1 βράδυ (one night). Στο Γαστρικό Δακτύλιο δε συντελούνται ορμονικές αλλαγές, ούτε και υπάρχει δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Η Ρύθμιση του Δακτυλίου

Ο ρυθμός απώλειας βάρους ελέγχεται από τον χειρουργό πολύ εύκολα και ανώδυνα, με την ρύθμιση του εύρους του δακτυλίου. Η διάμετρος του Γαστρικού Δακτυλίου ρυθμίζεται με την εισαγωγή ορού σε αυτόν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας βαλβίδας (port) που τοποθετείται κάτω από το δέρμα (υποδόρια) στα αριστερά της κοιλιάς και η οποία επικοινωνεί με το Δακτύλιο. Με την εισαγωγή του ορού φουσκώνει το μπαλόνι που βρίσκεται στο εσωτερικό του δακτυλίου, με αποτέλεσμα να μικραίνει η διάμετρος του στομάχου και το φαγητό να περνάει πιο αργά προς τα κάτω. Γι’ αυτό μετά την επέμβαση ο ασθενής επισκέπτεται το χειρουργό του προκειμένου να γίνει η σωστή ρύθμιση και ο ασθενής να νιώθει χορτάτος με την κατάλληλη ποσότητα φαγητού. Η εύρεση της σωστής ρύθμισης δεν είναι για πάντα. Χρειάζεται ανά διαστήματα προσθήκη ή αφαίρεση ορού, ενώ η ποσότητα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Η ρύθμιση του δακτυλίου γίνεται στο ιατρείο και δεν απαιτείται περιβάλλον κλινικής.

Σύγχρονες μελέτες για τη σχέση Γκρελίνης και Γαστρικού Δακτυλίου

Το 1970 έγινε η πρώτη τοποθέτηση Γαστρικού Δακτυλίου σε ασθενή. Αρχικά οι δακτύλιοι θεωρούνταν μόνο περιοριστικές επεμβάσεις. Πρόσφατες έρευνες όμως αποδίδουν ένα νευροενδοκρινικό μηχανισμό στην τεχνική ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές μέσω ενός περιφερικού μηχανισμού κορεσμού. Και έτσι επέρχονται αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά.

Κλινικά δεδομένα υποστηρίζουν μια άμεση συσχέτιση ανάμεσα στο σφίξιμο του δακτυλίου και στη μείωση της όρεξης καθώς και του ενδιαφέροντος για φαγητό. Αυτό οφείλεται αφενός στη μηχανική επίδραση του δακτυλίου και αφετέρου σε ορμονικές αλλαγές στο αίμα. Η ακριβής οδός ενεργοποίησης του κορεσμού δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Έξι μήνες μετά από τοποθέτηση δακτυλίου έχει παρατηρηθεί μείωση στο πεψινογόνο ΙΙ, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε μείωση των επιπέδων της Γκρελίνης. Ο Knerr et al. εξέτασε την Λεπτίνη και Γκρελίνη στο λιπώδες ιστό ασθενών μετά από τοποθέτηση Γαστρικού Δακτυλίου. Από την έρευνα εντόπισαν μια αύξηση της Λεπτίνης στο υποδόριο λίπος. Τα επίπεδα της Γκρελίνης από την άλλη μειώθηκαν σε ασθενείς με δακτύλιο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

(Πηγή: Metabolism and Pathophysiology of Bariatric Surgery, Edition 2020)

Σε ποιους απευθύνεται ο Γαστρικός Δακτύλιος

Μετά από μακροχρόνια εμπειρία στην τοποθέτηση και παρακολούθηση ασθενών με ρυθμιζόμενο γαστρικό δακτύλιο και μελετώντας τα δεδομένα από μεγάλα Βαριατρικά κέντρα παγκοσμίως η ομάδα της Γκιούρδας Χειρουργική έχει καταλήξει ότι η επέμβαση αυτή είναι ιδανική για ανθρώπους με το παρακάτω προφίλ (τεκμηριωμένο και από έρευνες):

 • Μέτρια παχύσαρκα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος 35, (δεν είναι αποτελεσματικός σε μορφές βαριάς παχυσαρκίας με ΔΜΣ>55)
 • Υπέρβαρους* με συνοδά προβλήματα υγείας (υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη) και μεταβολικό σύνδρομο
 • Επαγγελματίες που επιθυμούν να χάσουν λίγα κιλά για την δουλειά τους πχ. πωλητής, αεροσυνοδός, λομπίστας, παρουσιαστής κλπ.

Κύρια προϋπόθεση για όλες τις παραπάνω κατηγορίες είναι να μην καταναλώνουν πολλά γλυκά και ποτά και να μπορούν να συμμορφωθούν σε ένα διατροφικό πρόγραμμα.

* Σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι υπέρβαροι.

Μία lifestyle επέμβαση για απώλεια λίγων κιλών

Τα πλεονεκτήματα του Γαστρικού Δακτυλίου

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά:

 • Η λιγότερο επεμβατικήαπό τις επεμβάσεις βαριατρικής. Γι’ αυτό και μπορεί να χαρακτηριστεί σαν lifestyle επέμβαση.
 • Μικρής χρονικής διάρκειας επέμβαση (20 λεπτά περίπου στα χέρια έμπειρων χειρουργών )
 • Με μηδενική νοσηρότητα. Έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και μικρό χρόνο παραμονής στην κλινική(1 βράδυ)
 • Υπάρχει ακόμη και δυνατότητα για Day Clinic
 • Με άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία
 • Με εύκολη αναπροσαρμογή του εύρους του δακτυλίου για την μακροχρόνια επίτευξη σταθερού χαμηλού σωματικού βάρους
 • Με υδρική διατροφή άμεσα μετά την επέμβαση
 • Η επέμβαση είναι αναστρέψιμη. Δηλαδή εάν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να γίνει αφαίρεση του δακτυλίου αυτό γίνεται πολύ εύκολα.
 • Οικονομική επέμβαση

Η σημασία του υλικού

Τα πλεονεκτήματα του υλικού που χρησιμοποιούμε είναι πολλά:

 1.  Υψηλής ποιότητας σιλικονούχο υλικό
 2.  Μικρή βαλβίδα
 3.  Εύκολη τοποθέτηση & αφαίρεση
 4.  Δεν δημιουργεί συμφύσεις
 5.  Βιοσυμβατό υλικό – φιλικό στον ανθρώπινο οργανισμό
 6.  Δυνατότητα μόνιμης τοποθέτησης (εφ΄όρου ζωής)

lifestyle Δακτύλιος με Υψηλής ποιότητας υλικό

Κύρια μειονεκτήματα του Γαστρικού Δακτυλίου

 • Δεν συνίσταται για ασθενείς που δε συμμορφώνονται με τις οδηγίες του γιατρού.
 • Αντενδείκνυται για ασθενείς που έχουν την τάση να τρώνε γλυκά και συνεχίζουν την κατανάλωση γλυκών μετά την επέμβαση.
 • Αντενδείκνυται για ασθενείς που πίνουν πολλά ποτά (αλκοολούχα και αναψυκτικά με ζάχαρη) και συνεχίζουν την κατανάλωση μετά την επέμβαση.
 • Η αποτελεσματικότητα του εξαρτάται από την εμπειρία και την τεχνική του χειρουργού
 • Η μέση απώλεια του πλεονάζοντος βάρους στο Γαστρικό Δακτύλιο είναι 50-60%. Φτάνει στο 85%-100%, όταν τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις διατροφής, και η μηνιαία παρακολούθηση του ασθενούς στο ιατρείο. Γι΄αυτό, η ομάδα της Γκιούρδας Χειρουργική παρέχει τη δυνατότητα μηνιαίας παρακολούθησης ασθενών, μέσα από ένα εκτεταμένο πανελλαδικό δίκτυο ιατρείων.

Οι παραπάνω δυνητικές επιπλοκές εκμηδενίζονται, όταν το προφίλ του ασθενούς είναι κατάλληλο για να κάνει γαστρικό δακτύλιο, υπάρχει καλή συνεργασία ασθενούς και γιατρού και όταν ο ασθενής συμμορφώνεται με τις οδηγίες του γιατρού. Τότε ο ασθενής θα χάσει το 100% του πλεονάζοντος βάρους του και θα το διατηρήσει στο πέρασμα των χρόνων!

Γιατί να επιλέξετε τη Γκιούρδας χειρουργική

 • Διαθέτουμε πολύ μεγάλη εμπειρία, στην τοποθέτησης Γαστρικών Δακτυλίων αλλά και σε όλη της γκάμα επεμβάσεων μεταβολικής και βαριατρικής χειρουργικής
 • Παρέχουμε οργανωμένη προεγχειρητική προετοιμασία και πολύ στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση
 • Λειτουργούμε 30 πανελλαδικά ιατρεία, όπου ο ασθενής παρακολουθείται σε σταθερή βάση
 • Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με ασθενείς μας, ακόμη και αρκετά χρόνια μετά την επέμβαση