Τι είναι ο γαστρικός δακτύλιος και πως εφαρμόζεται

Ο γαστρικός δακτύλιος είναι ένας ιμάντας από σιλικόνη ο οποίος τοποθετείται στο θόλο του στομάχου. Με την εφαρμογή του δακτυλίου, το στομάχι χωρίζεται πλέον σε δύο διαμερίσματα ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο. Με αυτόν τον τρόπο, καθώς η τροφή περνά πρώτα από το πρώτο, μικρό διαμέρισμα και καθυστερεί να φτάσει στο δεύτερο, επιτυγχάνεται ο γρήγορος κορεσμός με την κατανάλωσης λιγότερης τροφής. Έτσι, σταδιακά ο ασθενής χάνει βάρος ενώ αλλάζει και τις διαιτητικές του συνήθειες. Η επέμβαση τοποθέτησης του δακτυλίου δεν έχει παρενέργειες καθώς γίνεται λαπαροσκοπικά, κάτι που σημαίνει ελάχιστο τραυματισμό των ιστών.

gastrikos-daktylios

Η πιο διαδεδομένη σύγχρονη τεχνική

Μία από τις επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής που εφαρμόζεται εκτενώς τα τελευταία χρόνια είναι η Λαπαροσκοπική τοποθέτηση Γαστρικού Δακτυλίου. Αποτελεί την λιγότερο επεμβατική μέθοδο της χειρουργικής παχυσαρκίας, όπου επιτυγχάνει την απώλεια βάρους μειώνοντας την χωρητικότητα του στομάχου και περιορίζοντας σημαντικά την ποσότητα τροφής που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής.

Ο ρυθμιζόμενος Γαστρικός Δακτύλιος επινοήθηκε στη Σουηδία (Swedish Adjustable Gastric Band) και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά λαπαροσκοπικά το 1993. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει 300,000 επεμβάσεις γαστρικού δακτυλίου παγκοσμίως και πάνω από 20.000 στην Ελλάδα, με πολύ καλά αποτελέσματα. Αποτελείται από σιλικόνη, ένα ουδέτερο υλικό που μπορεί να μείνει εφ’ όρου ζωής στο ανθρώπινο σώμα. Είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί στα ενθέματα στους γυναικείους μαστούς και οι οφθαλμίατροι στο φακό του καταρράκτη.

Η επέμβαση Γαστρικού Δακτυλίου γίνεται λαπαροσκοπικά, με 3 ή 4 τρυπούλες, χωρίς τομή και έχει μικρό μετεγχειρητικό πόνο. Ο δακτύλιος τοποθετείται γύρω από το ανώτερο τμήμα του στομάχου και στερεώνεται εκεί με ειδικές λαπαροσκοπικές ραφές. Δημιουργεί ένα γαστρικό διαμέρισμα χωρητικότητας 15-20 κ.εκ που δεν επιτρέπει τη γρήγορη διέλευση του φαγητού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην διατήρηση της αίσθησης του κορεσμού για περισσότερο χρόνο. Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού παχυσαρκίας, ο καθαρός χειρουργικός χρόνος είναι 40‘. Ο ασθενής παραμένει στην κλινική ένα με δύο βράδυα. Στο Γαστρικό Δακτύλιο δε συντελούνται ορμονικές αλλαγές όπως συμβαίνει στο Sleeve και στο Γαστρικό ByPass, ούτε και υπάρχει δυσαπορρόφηση θερμίδων όπως συμβαίνει στο Γαστρικό ByPass.

Ο ρυθμός απώλειας βάρους ελέγχεται από τον χειρουργό πολύ εύκολα και ανώδυνα, με την ρύθμιση του εύρους του δακτυλίου. Η διάμετρος του Γαστρικού Δακτυλίου ρυθμίζεται με την εισαγωγή ορού σε αυτόν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας βαλβίδας (port) που τοποθετείται κάτω από το δέρμα στα αριστερά της κοιλιάς και η οποία επικοινωνεί με το Δακτύλιο. Με την εισαγωγή του ορού φουσκώνει το μπαλόνι που βρίσκεται στο εσωτερικό του δακτυλίου, με αποτέλεσμα να μικραίνει η διάμετρος του στομάχου και το φαγητό να περνάει πιο αργά προς τα κάτω. Γι’ αυτό μετά την επέμβαση ο ασθενής επισκέπτεται το χειρουργό του προκειμένου να γίνει η σωστή ρύθμιση και ο ασθενής να νιώθει χορτάτος με την κατάλληλη ποσότητα φαγητού. Η εύρεση της σωστής ρύθμισης δεν είναι για πάντα. Χρειάζεται ανά διαστήματα προσθήκη ή αφαίρεση ορού, ενώ η ποσότητα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Η ρύθμιση του δακτυλίου γίνεται στο ιατρείο και δεν απαιτείται περιβάλλον κλινικής.

Τι αποτελέσματα έχει η τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας επέμβασης είναι θεαματικά και γίνονται γρήγορα εμφανή, γι’ αυτό και η μέθοδος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Η απώλεια βάρους φτάνει στα 8 κιλά περίπου τον πρώτο μήνα, ενώ τους επόμενους μήνες σταθεροποιείται στα 3 – 5 κιλά ανά μήνα. Τον πρώτο κιόλας χρόνο ο ασθενής χάνει έως και 45 κιλά, ενώ μέσα σε τρία έτη χάνεται έως και το 85%-100% του περιττού βάρους. Οι μοναδικές περιπτώσεις στις οποίες η επέμβαση αυτή δεν συνίσταται είναι όταν ο ασθενής αρνείται να συνεργαστεί με το γιατρό του, έχει έντονο βουλιμικό σύνδρομο και εθισμό στα γλυκά.

Τα πλεονεκτήματα του Γαστρικού Δακτυλίου

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά:

– Η λιγότερο επεμβατική από τις επεμβάσεις παχυσαρκίας

– Μικρής χρονικής διάρκειας

– Με μηδενική νοσηρότητα. Έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και μικρό χρόνο (1-2 ημέρες) παραμονής στην κλινική

– Με άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία

– Με εύκολη αναπροσαρμογή του εύρους του δακτυλίου για την μακροχρόνια επίτευξη σταθερού χαμηλού σωματικού βάρους

Σύγκριση με άλλες επεμβάσεις παχυσαρκίας

Ο Γαστρικός Δακτύλιος είναι:

 • Μία επέμβαση αναστρέψιμη. Δηλαδή μπορεί να αφαιρεθεί όσο εύκολα τοποθετήθηκε.
 • Είναι απολύτως ασφαλής, γιατί δε συντελείται κάποια μόνιμη ανατομική αλλαγή στον ασθενή, όπως στην περίπτωση του Sleeve και του Γαστρικού ByPass.
 • Δε συντελούνται ορμονικές αλλαγές, όπως συμβαίνει στο Sleeve και στο Γαστρικό ByPass

Κύρια μειονεκτήματα του Γαστρικού Δακτυλίου

 • Δεν συνίσταται για ασθενείς που δε συμμορφώνονται με τις οδηγίες του γιατρού.
 • Αντενδείκνυται για ασθενείς που έχουν την τάση να τρώνε γλυκά και συνεχίζουν την κατανάλωση γλυκών μετά την επέμβαση.
 • Η αποτελεσματικότητα του εξαρτάται από την εμπειρία και την τεχνική του χειρουργού

Η απώλεια του πλεονάζοντος βάρους στο Γαστρικό Δακτύλιο φτάνει στο 85%-100%, όταν τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως η μηνιαία παρακολούθηση του ασθενούς στο ιατρείο. Η ομάδα της Γκιούρδας Χειρουργική παρέχει τη δυνατότητα μηνιαίας παρακολούθησης ασθενών, μέσα από ένα εκτεταμένο πανελλαδικό δίκτυο ιατρείων.

Δυνητικές επιπλοκές του Γαστρικού Δακτυλίου

Ο Δακτύλιος δεν έχει επιπλοκές

Οι αναφερόμενες επιπλοκές (πτώση δακτυλίου, διάτρηση στομάχου) οφείλονται στην:

 • Απειρία και ελλιπή χειρουργική τεχνική κατά την τοποθέτηση δακτυλίου
 • Ανεπαρκή συνεργασία χειρουργού-ασθενή (μηδενική παρακολούθηση, υπερβολικό «σφίξιμο» δακτυλίου)
 • Κακή επιλογή από τον χειρουργό, προεγχειρητικά, του ασθενή που τοποθετείται δακτύλιος (έντονο βουλιμικό σύνδρομο, υπερκατανάλωση γλυκών)

Γιατί να επιλέξετε τη Γκιούρδας Χειρουργική για την τοποθέτηση Δακτυλίου

 • Διαθέτουμε τεράστια εμπειρία, με μία από τις μεγαλύτερες σειρές τοποθέτησης Δακτυλίων παγκοσμίως
 • Παρέχουμε οργανωμένη προεγχειρητική προετοιμασία και πολύ στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση
 • Λειτουργούμε 17 πανελλαδικά ιατρεία, όπου ο ασθενής παρακολουθείται σε μηνιαία βάση
 • Έχουμε εξειδίκευση και εμπειρία στην μεταστροφή προβληματικών Δακτυλίων σε επεμβάσεις περιορισμού στομάχου (Sleeve ή Πτύχωση)