Τι είναι η Γαστρική Πτύχωση

Η (Λαπαροσκοπική Επιμήκης) Γαστρική Πτύχωση είναι μία αρκετά πρόσφατη επέμβαση παχυσαρκίας με εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα.

Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2004 στο εξωτερικό από τον Δρ M.Talebpour (PhD, Advanced Laparoscopic Fellowship) και το 2007 ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τα πρώτα αισιόδοξα αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με την ίδια αποτελεσματικότητα στην Ελλάδα και με εξαιρετικά ικανοποιημένους ασθενείς.

Πως εφαρμόζεται η Γαστρική Πτύχωση

Η Γαστρική Πτύχωση, είναι μια περιοριστική επέμβαση, μειώνει δηλαδή σημαντικά την τροφή που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται αναδίπλωση (πτύχωση) του μείζονος τόξου του στομάχου μέσα σ’ αυτό, επιτυγχάνοντας την μείωση της χωρητικότητας του στομάχου, άρα μείωση και της ποσότητας της τροφής που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής.

Διατροφή μετά την Γαστρική Πτύχωση

Μετά από την επέμβαση ο ασθενής αρχικά τρέφεται με υδαρή διατροφή για μερικές ημέρες και σιγά σιγά επιστρέφει σε μια φυσιολογική διατροφή. Μετά από μερικούς μήνες ο ασθενής μπορεί να τρώει ότι φαγητό θέλει, όπως ψητό κρέας, ψωμί, φύλλο από πίτα. Ο ασθενής “δεν αλλάζει το ψυγείο του”, καθώς δεν απαιτείται ειδική διατροφή ούτε να τρώει ανά συγκεκριμένες ώρες.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΠΤΥΧΩΣΗ 3 ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

Η εμπειρία μας στην πιο επιτυχημένη σύγχρονη επέμβαση παχυσαρκίας

Η ομάδα του Βασίλειου Γκιούρδα, Χειρουργού Πεπτικού με εξειδίκευση στη Βαριατρική Χειρουργική, ξεκίνησε να πραγματοποιεί επεμβάσεις παχυσαρκίας το 2006. Σήμερα έχει στο ιστορικό της από τις μεγαλύτερες σειρές Γαστρικών Δακτυλίων, Sleeve & Γαστρικών Πτυχώσεων (τροποποιημένη πτύχωση 3 στρωμάτων).

Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία μας και παρακολουθώντας στενά μετεγχειρητικά αλλά και σε βάθος χρόνου τους ασθενείς μας στην καθημερινότητα τους, έχουμε καταλήξει ότι η Γαστρική Πτύχωση αποτελεί αναμφισβήτητα το gold standard της χειρουργικής παχυσαρκίας σήμερα.

Και προχωράμε ένα ακόμα βήμα μπροστά. Η πρωτοποριακή τεχνική της πτύχωσης 3 στρωμάτων, που εφαρμόζει η ομάδα Βαριατρικής Χειρουργικής του Βασίλειου Γκιούρδα στην επέμβαση της Γαστρικής Πτύχωσης, αποδεδειγμένα παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους από όλες τις επεμβάσεις παχυσαρκίας.

gastriki-prtyxosi4

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Γαστρική Πτύχωσης 3 Στρωμάτων

Όσον αφορά στην επέμβαση είναι μικρής βαρύτητας και σύντομης διάρκειας. Με σύντομη επιστροφή στην καθημερινότητα.

Τα πλεονεκτήματα της πτύχωσης 3 στρωμάτων είναι πολλά:

 • Γίνεται λαπαροσκοπικά
 • Έχει μηδενική νοσηρότητα, δηλαδή ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και με μικρή παραμονή (3 ημέρες στην κλινική). Ο ασθενής  μπορεί να επιστρέψει άμεσα στη δουλειά του.
 • Δεν έχει επιπλοκές, άμεσες και απώτερες
 • Είναι πλήρως αναστρέψιμη. Με την αφαίρεση των ραμμάτων το στομάχι επανέρχεται στην αρχική του μορφή
 • Έχει ανυπαρξία ουλών
 • Είναι μικρής διάρκειας επέμβαση (1 ώρας)
 • Είναι αποτελεσματική σε όλο το φάσμα της παχυσαρκίας (από BMI>30 έως BMI>60)
 • Η πτύχωση του στομαχιού γίνεται σε 3 στρώματα, οπότε η χωρητικότητα του στομαχιού είναι ακόμα μικρότερη από την απλή πτύχωση. Έτσι πετυχαίνουμε μεγάλες απώλειες βάρους ακόμα και σε BMI > 60
 • Θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς βαριατρικές επεμβάσεις
 • Είναι χαμηλού κόστους επέμβαση παχυσαρκίας, με άριστη σχέση κόστους – αποτελέσματος (cost effect)
 • Είναι επέμβαση που μπορεί να διορθώσει τα ατελή αποτελέσματα άλλων βαριατρικών επεμβάσεων

Τα καταπληκτικά αποτελέσματα απώλειας βάρους της πτύχωσης – έως 80% του πλεονάζοντος βάρους τους πρώτους έξι μήνες & μείον 10-20 κιλά, ανάλογα με το πλεονάζον βάρος, από τον πρώτο κιόλας μήνα- οφείλονται αποκλειστικά στην ειδική τεχνική της πτύχωσης 3 στρωμάτων που εφαρμόζει η ομάδα μας.

Μετά την επέμβαση και για τους πρώτους μήνες που ακολουθούν, ο ασθενής έχει ένα πολύ μικρό στομάχι. Μετά τον πρώτο χρόνο το στομάχι του αποκτά το κατάλληλο μέγεθος, ώστε ο ασθενής να ΤΡΩΕΙ ΑΠΟ ΟΛΑ αλλά να αισθάνεται κορεσμό με μία ΜΕΡΙΔΑ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ.

Ουσιαστικά, παρέχουμε στον ασθενή το στομάχι που έπρεπε να έχει με βάση το ύψος του και τη δυνατότητα να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του.

gastriki-prtyxosi2
gastriki-prtyxosi3

Πτύχωση 3 Στρωμάτων και συνοδά νοσήματα

Σύμφωνα με έρευνες ασθενείς μετά από πτύχωση 3 στρωμάτων θεραπεύονται ή και βελτιώνονται τα συνοδά νοσήματα λόγο παχυσαρκίας.

 • Μετά από την επέμβαση και εφόσον ο ασθενείς χάσει το 40% του περιττού του βάρους τότε μπορεί να θεραπευτεί από τον διαβήτη τύπου 2
 • Η υπέρταση θεραπεύεται ή βελτιώνεται σε ποσοστό περίπου 78%
 • Η υπερλιπιδαιμία θεραπεύεται
 • Σημαντική μείωση της γλυκόζης, της γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, των τριγλυκεριδίων και της λεπτίνη
 • *Επιπλέον μετά την επέμβαση και αφού χάσει αρκετά κιλά, ο ασθενής βγαίνει από το μεταβολικό σύνδρομο.

Πιθανές επιπλοκές της Γαστρική Πτύχωσης

Η Πτύχωση αποτελεί μία από τις πιο ασφαλείς επεμβάσεις παχυσαρκίας

Πιθανές επιπλοκές προκαλούνται από:

 • Απειρία και ελλιπή χειρουργική τεχνική
 • Διαφυγή από σπάσιμο ράμματος, εξαιτίας της απειθαρχίας του ασθενούς στις διατροφικές οδηγίες μετεγχειρητικά. Ωστόσο, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του ασθενούς, αφού αντιμετωπίζεται συντηρητικά με αντιβίωση
 • Εγκολεασμό, εξαιτίας απότομης απώλειας μεγάλου βάρους. Αντιμετωπίζεται άμεσα και χωρίς κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς.

Η Πτύχωση 3 στρωμάτων απαιτεί υψηλή χειρουργική εμπειρία και χρόνια εξειδίκευση του χειρουργού για την αποφυγή χειρουργικών επιπλοκών. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν εικοσαπλάσια πιθανότητα επιπλοκών εξαιτίας έλλειψης εμπειρίας του χειρουργού στα πρώτα 150 χειρουργεία Πτύχωσης 3 στρωμάτων (ειδικά και όχι απλή Πτύχωσης)..

Γιατί να επιλέξετε τη Γκιούρδας Χειρουργική για την Πτύχωση 3 στρωμάτων

 • Διαθέτουμε τεράστια εμπειρία σε όλο το φάσμα των επεμβάσεων παχυσαρκίας και μοναδική εξειδίκευση στην Πτύχωση 3 στρωμάτων
 • Παρέχουμε οργανωμένη προεγχειρητική προετοιμασίακαι πολύ στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση
 • Λειτουργούμε 30 πανελλαδικά ιατρεία, όπου ο ασθενής παρακολουθείται σε μηνιαία βάση
 • Μπορούμε να «διορθώσουμε»με την πτύχωση 3 στρωμάτων τα ατελή αποτελέσματα άλλων βαριατρικών επεμβάσεων

Βιβλιογραφία

 1. Bužga M, Holéczy P, Švagera Z, Zonča P. Laparoscopic gastric plication and its effect on saccharide and lipid metabolism: a 12-month prospective study. Wideochir Inne Tech Maloinwazyjne. 2015;10(3):398-405. doi:10.5114/wiitm.2015.54103
 2. Maggard-Gibbons M, Maglione M, Livhits M, et al. Bariatric surgery for weight loss and glycemic control in nonmorbidly obese adults with diabetes: a systematic review. JAMA 2013; 309: 2.250-2.261.
 3. Inabnet WB 3rd, Winegar DA, Sherif B, et al. Early outcomes of bariatric surgery in patients with metabolic syndrome: an analysis of the bariatric outcomes longitudinal database. J Am Coll Surg 2012; 214: 550-556, discussion 556-557.