Τι είναι το Γαστρικό ByPass

Το Γαστρικό ByPass βραχείας έλικας εφαρμόζεται σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, αλλά δεν προσφέρει ικανοποιητική απώλεια βάρους στις σοβαρότερες μορφές παχυσαρκίας (ΔΜΣ>55). Προσφέρει σημαντική βελτίωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, του διαβήτη και των λοιπών νοσημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Στο ByPass βραχείας έλικας παρακάμπτεται περίπου ένα με ενάμιση μέτρο λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα να μην προκαλείται αξιόλογη δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Για τον λόγο αυτό κατατάσσεται από πολλούς συγγραφείς στις επεμβάσεις γαστρικού περιορισμού. Κατά την επέμβαση, ο στομαχικός θόλος συρράπτεται ή διαιρείται, δημιουργώντας έναν μικρό γαστρικό θύλακα χωρητικότητας 15 με 30 γραμμαρίων. Στη συνέχεια, το λεπτό έντερο διαιρείται 40-50 cm από την αρχή του και το κατώτερο άκρο του αναστομώνεται με τον γαστρικό θύλακα περνώντας πίσω από το παχύ έντερο και το σώμα του στομάχου. Στο τέλος της επέμβασης, πρέπει να κλείνονται επιμελώς όλα τα ελλείμματα του μεσεντερίου για την αποφυγή εσωτερικών κηλών.

Τι αποτελέσματα έχει

Η επέμβαση δεν απαιτεί χειρουργική τομή και μπορεί να γίνει τόσο λαπαροσκοπικά όσο και ρομποτικά. Η νοσηλεία διαρκεί περίπου 3-4 μέρες. Το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χειρουργική τεχνική και συγκεκριμένα από το μέγεθος του γαστρικού θύλακα και τη διάμετρο της γαστρονηστιδικής αναστόμωσης. Επειδή συνήθως καταργεί τη βαλβίδα του πυλωρού, προκαλεί συχνά σύνδρομο dumping και δυσαπορρόφηση βιταμινών, σιδήρου και ασβεστίου χωρίς αξιόλογη δυσαπορρόφηση θερμίδων.