Γαστρικό Bypass

Το Roux-en-Y Γαστρικό Bypass ή κοινώς το Γαστρικό Bypass θεωρείται το golden standard στην αντιμετώπιση της σοβαρής παχυσαρκίας ΔΜΣ ≥ 40.

Πως γίνεται το Γαστρικό Bypass

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και η εμπειρία του χειρουργού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της. Κατά την επέμβαση το στομάχι διαιρείται σε 2 μέρη. Δημιουργείται έτσι ένας μικρός γαστρικός θύλακας (30 ml), και απομονώνονται το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου, το δωδεκαδάκτυλο και ένα μέρος του λεπτού εντέρου στο άλλο μέρος. Έπειτα το λεπτό έντερο επανασυνδέεται και στα 2 αυτά μέρη ώστε η τροφή να  οδηγείται από το μικρό πλέον στομάχι αμέσως στο λεπτό έντερο μέσα από την «τροφική έλικα». Έπειτα η τροφή έρχεται σε επαφή με τη χολή και τα παγκρεατικά ένζυμα ώστε να αρχίσει η απορρόφηση στην κοινή έλικα του λεπτού εντέρου.  Οι χειρουργοί έχουν δημιουργήσει αρκετούς τρόπους στο να επανασυνδέουν το έντερο, οδηγώντας έτσι σε πολλές διαφορετικές επεμβάσεις Bypass.

Πως λειτουργεί το Γαστρικό Bypass

Οι μηχανισμοί οι οποίοι οδηγούν στην απώλεια βάρους μετά από την επέμβαση είναι αρκετοί. Αρχικά, λόγω του μικρού στομάχου που δημιουργείται, η ποσότητα τροφής που καταναλώνει ο ασθενής είναι μικρότερη, άρα καταναλώνει λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον η τροφή πλέον περνά από ένα πολύ μικρό στομάχι και μειωμένο τμήμα του εντέρου. Έτσι δεν γίνεται πλήρης απορρόφηση όλων των θερμίδων καθώς και των θρεπτικών συστατικών (δυσαπορρόφηση).

Το πιο σημαντικό είναι όμως, ότι αυτή η παράκαμψη της τροφής δημιουργεί αλλαγές στις ορμόνες των εντέρων που οδηγούν τον ασθενή να έρθει γρηγορότερα σε κορεσμό, μειώνουν το αίσθημα πείνας και αναστρέφουν τον κύριο μηχανισμό μέσω του οποίου η παχυσαρκία προκαλεί διαβήτη τύπου 2.

Τι συμβαίνει στο τμήμα του στομάχου και εντέρου που παρακάμπτεται

Από το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου, αλλά και μερικό τμήμα του εντέρου, μετά από το Γαστρικό Bypass δεν περνά πλέον τροφή, αλλά παραμένει μέσα στο σώμα. Από την μέχρι τώρα πορεία της επέμβασης δεν φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς.

Αποτελέσματα της Επέμβασης

Η απώλεια βάρους μετά από την επέμβαση είναι θεαματική. Ο μέσος όρος των ασθενών χάνουν το 55% – 65% του πλεονάζοντος βάρους τους σε διάστημα 12-18 μηνών και μακροχρόνια η απώλεια φτάνει στο 60% – 80%. Εκτός από την απώλεια βάρους η επέμβαση βοηθά στην εξάλειψη ή στη βελτίωση όλων των συνοδών νοσημάτων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, άπνοια ύπνου, καρδιακή υπέρταση κλπ